Home » 10x een beste, goedkoopste, snelle en mooie waterkoker: dit is wat je moet weten over waterkokers
waterkoker

10x een beste, goedkoopste, snelle en mooie waterkoker: dit is wat je moet weten over waterkokers

Waterkokers bieden een snelle en gemakkelijke manier om water te verwarmen zonder een fornuis. Dat weten we natuurlijk allemaal! Hoewel we tegenwoordig ook veel heet water kranen zien in woningen, blijft de waterkoker een erg populair product in de keuken. Daarom zijn we eens in de wereld van de waterkokers gedoken en hebben we een 10 mooie en verschillende modellen op een rijtje gezet. Daaronder staat ook waar je allemaal op kunt letten bij de aanschaf van een waterkoker!

HelloFresh korting

1. Best beoordeeld

Je kijkt nu naar de beste beoordeelde waterkoker!

2. Voor de theeleut

Deze waterkoker heeft warmte standen voor verschillende soorten thee

3. Voor in de designkeuken

Goed strak ontwerp met hout en helemaal niet zo gek duur!

4. Retro met een hoofdletter R

Lekker ontwerp dat in menig keuken goed zal staan! Hij is best groot overigens, dus handig voor een gezin.

5. Voor als je niet wilt wachten

Instant Cooker met een reservoir van 2,5 liter. Dan hoef je niet te wachten, da's luxe!

6. Voor in het kastje

Dit is de goedkoopste waterkoker die er bij bol.com te vinden is. Lekker functioneel, maar doet het niet erg goed in een designkeuken.

7. To infuse or not to infuse

thee infuser waterkoker
Als je graag blaadjes uit de tuin mengt met warm water, dan is deze waterkoker helemaal perfect!

8. Heeeul mooi maar prijzig!

Uitgevoerd in het retro design van Smeg en verkrijgbaar in 8 kleuren

9. Met snelheidsmeter!?

fleurig rode waterkoker
Nee, dat is een temperatuurmeter natuurlijk! Diverse theesoorten, zoals muntthee kunt u bijvoorbeeld het beste zetten met water van maximaal 75 graden.

10. Weer eens wat anders

Het model is retro, de print lekker panter.

 

Wat zijn de belangrijkste elementen van een goede waterkoker?

Het warmte element! Nee grapje, een elektrische waterkoker van kwaliteit moet snel en nauwkeurig op temperatuur komen, en hij moet bij voorkeur een paar speciale functies hebben die hem aangenaam en gemakkelijk in het gebruik maken. Wij sommen hieronder wat essentiële elementen op die van belang zijn voor een waterkoker.

Het gemak van een eenvoudige bediening

Water aan de kook brengen moet geen ingewikkelde taak zijn. In feite moet iedereen het kunnen doen ook omdat het zo’n belangrijk klusje is in de keuken. In ons onderzoek hebben modellen met een intuïtieve bediening die eenvoudig te starten zijn duidelijk een stapje voor. Je wil natuurlijk water koken met een simpele druk op de knop.

Niet alle modellen die we hebben getest, hebben meerdere temperatuurinstellingen. Voor de apparaten die dat wel hebben, hebben we gekeken naar naar duidelijk gemarkeerde en gemakkelijk aanpasbare instellingen. Een ander belangrijk pluspunt is als een fabrikant informatie over de ideale temperatuur op de machine zelf afdruk in plaats van te vermelden in de handleiding.

Kortom, goede fabrikanten helpen je duidelijk op weg en maken het de gebruiker zo makkelijk mogelijk om een goed kopje thee te zetten.

De nauwkeurigheid van je apparaat

Een redelijke nauwkeurigheid is belangrijk voor waterkokers die een temperatuurinstelling hebben. Als een koker een temperatuur vermeld die je kan kiezen dan moet het water tot die temperatuur aan de kook worden gebracht. Dit kan voor bepaalde consumenten wel een te gespecialiseerd element zijn, want niet iedere koffie- of theeliefhebber zit te wachten op een temperatuurmeter.

Wij hebben daarom beide opties getest en rekening gehouden met de wisselende wensen van gebruikers.

De snelheid van het koken

Je wil natuurlijk niet lang wachten tot je water gekookt is. Elk model heeft weer zijn eigen wachttijd en dat hebben wij gemerkt in onze tests. Het kan snel gedaan zijn in minder dan 3 minuten. Maar als je boven de 5 zit dan wordt het eigenlijk te lang. Wat hier mee samenhangt is ook het aantal liter water wat je kookt en hoe groot de koker is.

Schenkgemak en filters

Waterkokers moeten goed in een mok of theekopje kunnen schenken zonder te spetteren of te druppelen. Ook is het handig als er filter is die kalkaanslag tegenhoudt. Wij hebben gekeken naar veel verschillende ontwerpen die geschikt zijn voor verschillende toepassingen en een keuze gemaakt naar modellen die veelzijdig zijn en je een goed gevoel van controle geven als je schenkt.

Het juiste materiaal

We hebben waterkokers getest van alle soorten materialen. Van plastic tot roestvrij staal, glas en zelfs keramiek. Sommige mensen vinden dat plastic waterkokers een vreemde smaak of geur aan het water geven, maar dat hangt sterk per model af. Het is wel goed om te weten dat de meeste waterkokers toch altijd wel wat kleine plastic elementen bevatten.

Dat kunnen delen van het deksel zijn of een filter. Het spreekt voor zich dat dit gemaakt is van hittebestendig plastic.

Veilig water koken en een duurzaam ontwerp

Waterkokers moeten handvatten en deksels hebben waar je jouw vingers niet aan brand. Ze moeten koel aanvoelen en je goed beschermen tegen kokend water. Een automatische uitschakeloptie geldt ook als belangrijke veiligheidsfunctie. Je wil niet dat het apparaat nog aan blijft staan na gebruik en heet blijft.

Verder is het ook belangrijk dat die functie ook echt goed werkt en dat je model geen gekke kuren heeft als je hem gebruikt.

Eenvoudig schoon te maken

Bij het koken van water ontstaat er kalk. Daarom is het belangrijk dat waterkokers na verloop van worden ontkalkt, om kalkaanslag te verwijderen. Bepaalde modellen vergemakkelijken dat proces gemakkelijker door bijvoorbeeld brede openingen te hebben. Die zijn makkelijk schoon te maken. Een kalkfilter in de tuit helpt ook om stukjes van de aanslag uit kopjes te houden.

Niet elk model heeft deze optie maar wij hebben er dus wel bewust naar gekeken.

Leuke extra opties en functies

Tot slot is het altijd leuk als jouw model ook nog extra functionaliteit biedt. Bepaalde modellen laten je horen als het water gekookt is. Andere leuke extra’s zijn timers, temperatuurindicatoren en schakelaars waarmee je specifieke zaken kunt instellen.

Zozo, zelfs de ideale temperatuur voor je thee!

De ontwikkelingen op het gebied van kokers staan ook niet stil en er zijn modellen waarbij je de temperatuur in kunt stellen. Het kan de sleutel zijn de perfecte warme dranken te serveren. Bij het bereiden van thee zetten de meeste mensen gewoon een waterkoker aan de kook en gieten dan het resulterende hete water over het theezakje. Ze letten daarbij niet op de temperatuur, maar verschillende soorten thee zijn bedoeld om bij specifieke temperaturen te worden gebrouwen.

Een waterkoker die je af kunt stellen zorgt dus voor water die precies heet genoeg is voor specifieke theesoorten. Zo moet groene thee bijvoorbeeld trekken op een temperatuur die duidelijk lager is dan zwarte thee.

Conclusie

Een waterkoker is natuurlijk ook handig voor mensen die niet gemakkelijk toegang hebben tot een fornuis, zoals studenten die in een studentenhuis wonen en kleinere kantoren zonder al te grote keuken. Maar eigenlijk is een waterkoker sowieso handige en bijna onmisbaar in elke woning (tenzij je een Quooker hebt of graag eerst je pannetje op het vuur zet).

Als je geen koffie- of theeliefhebber bent, wil je misschien gewoon een eenvoudig basismodel dat alleen water kookt, maar als je ‘m vaak gebruikt of hij staat in het zicht, dan mag je wel wat mooiers van jezelf! Veel plezier met water koken!

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*