Home » Recepten » Herfst » Kip in braadzak
kip braadzak

Kip in braadzak

Bij het koken zorgt het gebruik van een braadzak ervoor dat alle ingrediënten hun smaak behouden. Met de braadzak stoom je als het ware je gerecht, waardoor vlees heerlijk sappig blijft en groenten hun vitamines behouden. Ideaal dus, vandaar dit recept; kip in braadzak met een Provençaals tintje. De kip kan je het beste serveren met gekookte aardappels, die heerlijk zullen smaken door de lekkere jus van de kip en bijvoorbeeld sla. Heel veel meer heb je ook niet nodig bij zo'n heerlijk kippetje.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 hele kip
  • 1 braadzak
  • 1 paprika
  • handjevol cherrytomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • 40 gram boter
  • 2 takjes (of 2 tl) rozemarijn
  • 3 takjes (of 3 tl) tijm
  • 1/2 el bloem
  • peper
  • zout

Verwarm allereerst de oven voor op 180° graden. Pak daarna de boter en leg dit in een schaaltje zodat het vast op kamertemperatuur kan komen. Snipper vervolgens de ui heel fijn, snijd de paprika in blokjes en de cherrytomaten in vieren. Haal het touwtje van de poten van de kip en bestrooi de holte met flink wat zout en peper. Vervolgens ga je verder met de boter, pers de tenen knoflook uit boven het schaaltje en rasp ook de citroen hierboven. Haal vervolgens de blaadjes van de takjes rozemarijn en tijm en snijd deze heel fijn. Voeg ook dit toe aan de boter samen met wat peper en zout naar smaak. Pak een vork en roer voorzichtig alles door de boter heen en smeer dit vervolgens royaal uit over de hele kip (ook de onderkant). Strooi vervolgens de ui over de kip heen.

Daarna snijd je de geraspte citroen in vieren en stop je deze stukken in de holte in de kip, doe ook de overgebleven takjes van de rozemarijn en tijm hierin. Knoop de poten van de kip weer bij elkaar. Daarna is het tijd om de kip in de zak te doen. Doe eerst de bloem in de zak en schud de zak een paar keer goed heen en weer, zodat overal wat bloem zit. Dit zorgt ervoor dat de jus niet zo zal gaan spetteren. Doe dan de helft van de paprika en tomaat in de zak en schuif daarna voorzichtig de kip erin en vervolgens de rest van de paprika en tomaat.  Knoop de braadzak goed dicht, leg deze in een ovenschaal (zo op het rooster in de oven gaat niet) en prik wat gaatjes in de zak. Zet de kip in de oven en braad deze in ongeveer een uur mooi gaar. Serveren met aardappels en groente naar keuze, eet smakelijk!

 

Comments are closed.