Home » Wat is groente en wat is fruit?
groente of fruit

Wat is groente en wat is fruit?

Is een tomaat groente of een vrucht? En is avocado groente, fruit of zelfs een noot? Dat je met dit soort vragen zit is eigenlijk best logisch, want de scheidslijn tussen groente en fruit is niet altijd even duidelijk.

HelloFresh korting

Het verschil tussen groente en fruit

Producten worden op verschillende manieren gecategoriseerd als groente, fruit en peulvruchten. Dat hangt namelijk af vanuit welke achtergrond je naar het product kijkt. Is dat culinair, biologisch/botanisch, of tuinbouwkundig?

“Eet je groente eens op!”
“Ik heb al mijn groente al op want aubergine is fruit!”

Culinaire definitie groente of fruit

Als we op een culinaire manier kijken naar groente en fruit, dan is dat vaal ook de manier waarop we hebben geleerd om groente en fruit te categoriseren. Ook in de supermarkt vind je de verschillende producten vaak bij elkaar.

  • Groente wordt gegeten als voor- of hoofdgerecht en is mild/hartig van smaak.
  • Fruit wordt gegeten als nagerecht of als zoet tussendoortje en is zoet of zuur van smaak.

Botanische definitie groente of fruit

Als we op biologische wijze naar planten kijken, dan speelt smaak eigenlijk geen rol meer en wordt er gekeken naar hoe iets groeit.

  • Een vrucht (fruit) ontwikkelt zich uit de bloem van een plant en bevat zaden.
  • Groente komt van de overige delen van een plant (bladeren, stengels, knollen).

Tuinbouwkundige definitie groente of fruit

Om het nog wat lastiger te maken hanteren de boeren en tuinders ook nog een aparte definitie over wat groente en fruit is.

  • Als het aan een kruidachtige plant groeit is het groente.
  • Als het aan een houtachtige plant groeit is het fruit.

Groente of fruit per soort

Voor wie op zoek is naar specifieke informatie, hebben we een lijstje samengesteld met groente en fruit waar veel twijfel over bestaat.

Rabarber
Is Rabarber groente of fruit?

is rabarber groente of fruit

Rabarber is weer een leuke vreemde eend in de bijt. Voor sommige mensen is rabarber een groente en voor anderen weer een fruit. Dit komt doordat rabarber vaak als zoete smaakmaker wordt gebruikt in bijvoorbeeld taarten, jam en toetjes. De plant heeft echter alle kenmerken van een groente. Het deel wat we eten van de rabarber is namelijk geen vrucht van de plant maar een stuk stengel. Hiermee valt rabarber volgens de bovenstaande botanische definitie tot de groentes. Ook in de tuinbouw wordt rabarber gezien als een groente.

Cultureel/Culinair: Groente (ondanks de toepassingen heeft rabarber écht geen kenmerken van een vrucht of fruit)
Botanisch: Groente
Tuinbouwkundig: Groente

Aubergine
Is een Aubergine groente of fruit?

is aubergine groente of fruit

Aubergine wordt in Nederland algemeen beschouwd als groente. Maar Aubergine zal je botanisch gezien moeten rekenen tot het fruit. Het is een verwant van de bessenfamilie!

Culinair: Groente
Botanisch: Vrucht

Tomaat
Is een tomaat groente of fruit?

is tomaat groente of fruit

Tomaten eten we op een boterham, door de pasta of in de salade. Daarmee is het gebruik dus doorgaans ‘hartig' van aard. Hierdoor zien we tomaat als groente. Als we kijken naar hoe tomaten groeien, dan kun je tomaat als fruit zien. Het is namelijk een vrucht die zicht ontwikkelt uit de bloem van een plant. Ook in de tuinbouw sector valt de tomaat onder de groente. De tomaat groeit namelijk aan een kruidachtige plant en daardoor wordt de tomaat tot de groente gerekend. De website van snackgroentenproducent Tommies, heeft daar een goede uitleg over.

Culinair: Groente
Botanisch: Vrucht
Tuinbouwkundig: Groente

Pompoen
Is een pompoen groente of fruit?

is pompoen groente of fruit

Pompoenen groeien net als aubergine en courgette als vrucht aan een plant en zou daarmee tot de categorie fruit gerekend kunnen worden. In de keuken wordt pompoen daarentegen als hartig gebruikt en valt het in de categorie groente. Hierdoor kunnen we de pompoen rekenen tot de vruchtgroentes.

Culinair: Groente
Botanisch: Vrucht

Avocado
Is een avocado groente of fruit?

is avocado groente of fruit

Avocado is een eenzadige bes en het is daarmee botanisch gezien een vrucht. Culinair valt de avocado in de hoek van de groente. Dat komt door de toepassing en smaak. Hierdoor wordt Avocado ook wel een vruchtgroente genoemd.

Culinair: Groente
Botanisch: Vrucht

Paprika
Is een paprika groente of fruit?

is paprika groente of fruit

Culinair en cultureel valt paprika absoluut in e categorie groente. Maar botanisch gezien bevat de paprika de zaadjes van de plant en is het daarmee een vrucht. Valt de paprika daarmee in de categorie ‘fruit'? Nee, de paprika is gewoon een groente. Ook tuinbouwkundig gezien is paprika een groente omdat deze aan een kruidachtige plant groeit. Je kunt paprika wel een vruchtgroente noemen!

Culinair: Groente
Botanisch: Vrucht
Tuinbouwkundig: Groente

Banaan
Is een banaan groente of fruit?

is banaan groente of fruit

De banaan is ook een leuke vreemde eend in de bijt. De banaan groeit namelijk aan een kruidachtige plant waardoor deze volgens de tuinbouwkundige definitie binnen de categorie groente valt. Culinair en botanisch gezien is banaan wel duidelijk fruit.

Culinair: Fruit
Botanisch: Vrucht
Tuinbouwkundig: Groente

Aardappel
Is een aardappel groente?

is aardappel groente

Tot slot kijken we ook nog even naar de aardappel. Mensen zullen niet als fruit zien want aardappelen worden in Nederland gerekend tot de groep van de koolhydraten. Hierin vallen in de schijf van vijf bijvoorbeeld ook de granen, rijst en pasta's. Dat komt doordat we in Nederland aardappelen zien als primaire bron van koolhydraten. In andere landen vervult brood vaak deze rol en wordt aardappel als groente gezien. Als we kijken naar hoe de aardappel groeit, dan is dit onder de grond als knol. Hierdoor wordt de aardappel tot de groente gerekend. Het is immers een vast onderdeel van plant. In het buitenland wordt de aardappel culinair gezien wél tot de categorie groente gerekend. Dat komt omdat de aardappel daar van oorsprong een minder primaire rol in de maaltijd inneemt dan in Nederland.

Cultureel/Culinair: Koolhydraten groep
Botanisch: Groente

Conclusie

Het is helemaal niet zo eenvoudig om een duidelijke lijn te trekken tussen groente en fruit. Om het duidelijker te maken wordt de termen vruchtgroente of vruchtgewas wel eens gebruikt. Maar in de praktijk noemen de dingen toch gewoon groente of fruit. Fruit is overigens ook niet helemaal een handig benaming want de term ‘vrucht' is vaak een duidelijkere omschrijving. Niet alle vruchten zijn fruit, maar al het fruit is wel een vrucht.

In de gevallen dat het culinair gezien wordt als groente, en het botanisch gezien wordt als vrucht, dan wordt het vaak een vruchtgewas genoemd.

Mocht bij jou thuis de discussie over groente en fruit een keertje opborrelen, gebruik dan verstandig het woord ‘vrucht'.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*