Home » Recepten » Herfst » Sperziebonen en wortelschotel
ovenschotel

Sperziebonen en wortelschotel

Sperziebonen, een groente die je eigenlijk bijna alleen maar gebruikt ‘zoals ze zijn' als gekookte groente, of in een wokgerecht, maar wist je dat ze ook heel geschikt zijn voor in een ovenschotel? Wij probeerden het uit en maakten deze heerlijke sperziebonen en wortelschotel uit de oven. Een laag groenten met Italiaanse kruiden met daaroverheen een laagje aardappelpuree en dan zo in de oven. Heerlijk, anders dan anders en ook nog eens gemakkelijk te maken.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 350 gram sperziebonen
  • 3 winterpenen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 (kleine) kruimige aardappelen
  • scheutje melk
  • nootmuskaat (naar smaak)
  • ongeveer 2 el paneermeel
  • 2 blikjes (140 gram) tomatenpuree
  • 2 tl paprikapoeder (alle kruiden zijn te vervangen met Italiaanse kruidenmix naar smaak)
  • 2 tl tijm
  • 2 tl peterselie (of 2 takjes)
  • 2 tl oregano

Begin met het schillen en vervolgens koken van de aardappels in ruim water, dit duurt altijd het langst, waardoor je er beter op tijd mee kan beginnen. Als de aardappels op staan begin je met het snijden van de groenten. Snijd het topje en het achterkantje van de sperziebonen en snijd ze vervolgens in stukjes van ongeveer 3 cm lang. Snijd de wortel in blokjes en snipper het uitje en de knoflook tenen. Zet een pan water op het vuur en blancheer hierin kort de wortel en de sperziebonen (2-3 minuten).

Pak vervolgens een koekenpan, braadpan of wok en fruit hierin allereerst de ui en knoflook, met wat olie, samen met de kruiden (paprikapoeder, tijm, peterselie en oregano). Voeg vervolgens de sperziebonen en wortel toe, bak dit kort even mee en voeg vervolgens de tomatenpuree toe, roer dit goed door en maak het geheel wat dunner met een scheutje water. Voeg nog wat zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel een paar minuten staan en zet vervolgens de pan uit.

Verwarm de oven voor op 150°C. Giet de aardappels af als ze goed gaar zijn, rasp hier wat nootmuskaat naar smaak overheen. Gebruik vervolgens een aardappelstamper of vork om de aardappels kapot te stampen. Giet vervolgens steeds een klein beetje melk over de aardappels heen en roer/stamp totdat je een mooie gladde puree hebt.

Schep vervolgens eerst de mix van boontjes, wortel en tomatenpuree in een ovenschaal en verspreidt eroverheen de aardappelpuree, voorzichtig zodat je overal een dun laagje aardappel puree krijgt. Strooi vervolgens de paneermeel over de aardappelpuree, zodat je na het bakken een heerlijk krokant laagje krijgt. Zet de ovenschaal in de oven en bak hem in ongeveer 15 minuten mooi bruin. Eet smakelijk!

Comments are closed.