Home » Recepten » Hoofdgerecht » Pittige gehaktbal met couscous
Kefta

Pittige gehaktbal met couscous

Deze gehaktballen lijken niet op de gehaktballen die we hier in Nederland kennen. Deze hebben, door de toevoeging van kaneel, komijn en koriander, een Marokkaanse touch. Ze worden dan ook wel kefta genoemd. Ik heb het Hollandse recept iets aangepast, bonen toegevoegd en er een heerlijke maaltijd van gemaakt. Als je houdt van kruidige, licht pittige gerechten, dan moet je deze kefta’s zeker proberen! Ik heb het gemaakt in de tajine, maar in een pan met dikke bodem kan het net zo goed.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de kefta:

  • 500 gr half om half gehaktballen
  • 1 ui
  • klein bosje bladpeterselie
  • 1,5 tl gemalen kaneel
  • bladeren van 6 koriandersteeltjes, grof gesneden
  • 1 tl paprikapoeder

Voor de saus:

  • 1 el boter
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 5 cm verse gember
  • 1 rode peper
  • 2 tl kurkuma
  • klein bosje koriander, grof gesneden
  • klein bosje munt, grof gesneden
  • 1 citroen
  • 3 dl water
  • 300 gr couscous
  • 400 gr kidneybonen

Bereiden

Begin met het bereiden van de kefta. Meng hiervoor de fijngesnipperde ui met de kruiden en het gehakt. Zorg dat je het goed mengt en draai er 16 (kleine) gehaktballen van. Zet dit even aan de kant. Laat de tajine (of pan) warm worden en voeg de boter, 2 fijngesnipperde uien toe, samen met de geraspte gember en fijngesnipperde knoflook. Laat dit braden totdat de ui glazig wordt. Voeg de kurkuma, water, munt en de helft van de koriander toe. Breng dit aan de kook en laat afgedekt 10 min staan. Leg hierna de kefta in de saus en laat dit 15 minuten staan. Roer regelmatig om zodat ze van alle kanten een keer in de saus hebben gelegen. Snij de citroen door het midden, snij de ene helft in schijfjes en leg ze in de pan, knijp de andere helft uit over de pan. Voeg de kidneybonen toe en laat nog 10 minuten staan. Ondertussen kun je de couscous bereiden. Wat ik het makkelijkste vind is de couscous in een kom doen en heet water toevoegen tot een vingerkootje boven de couscous. Zet er een bord/deksel op en laat staan. Als het water is opgenomen is de couscous klaar. Meestal duurt dat een minuut of 5.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*