Leukste gourmet recepten

Leukste gourmet recepten

Gourmetten vinden wij een van de leukste en gezelligste bezigheden tijdens de wintermaanden. Natuurlijk kan je in de supermarkt voldoende lekkere gourmetschotels vinden, maar het leek ons leuk om eens zelf alle gerechtjes te maken. Hieronder staan een aantal gerechtjes die je zelf kunt maken om te gourmetten.

Tip: Ben je nog op zoek naar een gourmetstel, kijk dan even op onze koopgids met gourmetstellen!

Gerechtjes:

Witvis met citroen- dillemarinade

ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram kabeljauwfilet
  • 0,5 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel dille

Snijd de kabeljauwfilet in kleine stukjes van ongeveer 3 centimeter breed. Roer in een schaaltje de olijfolie, citroensap, dille en peper en zout naar smaak door elkaar en doe hier vervolgens de stukjes kabeljauwfilet bij. Meng dit goed door elkaar en laat minimaal een half uurtje in de koelkast staan.

Let op: maak dit gerecht niet te lang van tevoren, anders trekt de marinade teveel in de kabeljauw, hoogstens een uurtje van tevoren is prima.
Tip: Heb je een gourmetstel met pannetjes én een grillplaat erboven, bak de stukjes kabeljauw dan in de pannetjes. Over het algemeen gaat dit wat minder snel dan op de grillplaat, zo blijven je kabeljauw stukjes beter intact en worden ze minder droog.

Mini hamburgertjes

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gram half om half gehakt
  • 1 klein sjalotje
  • 1 ei
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 eetlepel ….
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel cayennepeper

Snijd het sjalotje heel fijn, doe alle ingrediënten in een kom en mix alles goed door elkaar, voeg ook een beetje zout en peper naar smaak toe. De truc voor stevige hamburgers die niet uit elkaar vallen is om het gehakt lang te kneden, hoe langer hoe beter. Kneed het gehakt en maak er vervolgens balletjes van van ongeveer 2 centimeter doorsnee. Druk deze vervolgens plat, ikzelf heb hier een cupcakevorm voor gebruikt, zo worden ze mooi rond en kan je ze goed aandrukken.

Tip: haal de mini hamburgers kort voordat je begint met gourmetten pas uit de koelkast, zo blijven ze zo compact mogelijk. Andere ingrediënten kan je er wat eerder uithalen zodat ze vast op kamertemperatuur kunnen komen, doe dat bij gehaktballen of hamburgers niet.

Kipstukjes met honing- mosterdmarinade

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 grote kipfilet
  • 0,5 eetlepel fijne mosterd
  • 0,5 eetlepel honing
  • een paar druppels citroensap

Snijd de kipfilet in kleine hapklare stukjes. Doe in een kom de mosterd, honing, citroensap en zout & peper naar smaak en voeg hier de kip aan toe, meng de kip door de marinade. Om te zorgen dat de marinade lekker in de kip getrokken is kan je het beste de kip ongeveer twee uur van tevoren marineren.

Kipstukjes met ketjapmarinade

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 grote kipfilet
  • 1 eetlepel ketjap
  • 0,5 eetlepel basterdsuiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • een theelepel citroensap

Snijd de kipfilet in kleine hapklare stukjes. Doe in een kom de ketjap, basterdsuiker, gember en citroensap en wat zout en peper naar smaak. Roer dit goed door en voeg vervolgens de kip eraan toe. Meng de kip met de marinade en laat dit minimaal 2 uur staan.

Zalm met peterseliedressing

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram zalmfilet
  • handjevol peterselie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels mosterd (glad)
  • 2 eetlepels olijfolie

Snijd de zalmfilet in kleine stukjes van ongeveer 3 centimeter breed. Snijd de peterselie heel fijn. Roer vervolgens in een schaaltje de olijfolie, citroensap, honing, mosterd, fijngesneden peterselie en peper en zout naar smaak door elkaar. Voeg hier de zalmstukjes aan toe en roer dit goed door elkaar. Laat minimaal een half uurtje in de koelkast staan.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*