Home » Blancheren: wat is het en hoe werkt het
Blancheren van voedsel

Blancheren: wat is het en hoe werkt het

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel kort wordt gekookt en vervolgens snel wordt afgekoeld in ijskoud water of onder koud stromend water. Blancheren wordt gebruikt om groenten, fruit, noten en sommige vleessoorten voor te bereiden voordat ze verder worden verwerkt, ingevroren of geconserveerd.

HelloFresh korting

Blancheren bestaat uit een aantalstappen. Je brengt eerst een pan water aan het koken om vervolgens voeg je de ingrediënten toe en laat je ze enkele minuten koken, vaak relatiefe kort maar mede afhankelijk van het soort voedsel en de gewenste textuur. Blancheren wordt vaak ook gedaan bij groenten om knapperigheid of ‘bite' in stand te houden. Het kookproces vernietigt enzymen en bacteriën die de kleur, smaak en textuur van het voedsel kunnen aantasten.

Na het koken haal je het onmiddellijk uit het kokende water en dompel je het onder in ijskoud water, je stopt dan direct het kookproces. Dit helpt om de kleur en knapperigheid te behouden en voorkomt overkoken.

Er zijn verschillende voordelen aan blancheren. Ten eerste (1) helpt blancheren bij het behoud van de kleur van groenten en fruit, waardoor ze aantrekkelijker blijven op het bord. Het (2) helpt ook om de structuur en textuur van voedsel te behouden, vooral bij groenten zoals broccoli, sperziebonen en wortelen, die anders te zacht zouden worden bij het koken. Blancheren kan (3) ook helpen om overtollige bitterheid te verminderen, zoals bijvoorbeeld bij boerenkool.

Daarnaast (4) is blancheren een handige stap voor het invriezen van voedsel. Door groenten en fruit kort te blancheren voordat ze worden ingevroren, worden enzymen kapot gemaakt die anders de kwaliteit van het voedsel zouden aantasten tijdens het invriesproces. Dit helpt om de smaak, kleur en textuur van ingevroren voedsel beter te behouden.

Naast groenten en fruit kunnen ook noten, zoals amandelen en hazelnoten, worden geblancheerd om de velletjes gemakkelijker te verwijderen. Bovendien kan blancheren worden toegepast op sommige vleessoorten, zoals kip of varkensvlees, om onzuiverheden te verwijderen en de smaak te verbeteren / accentueren voordat ze verder worden bereid.

Blancheren een nuttige kooktechniek die helpt bij het behoud en het accentueren van de kleur, smaak en textuur van voedsel.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*