Verse kruiden zijn altijd lastig te bewaren voor langere tijd. Om ze zo lang mogelijk in de koelkast te kunnen bewaren is het belangrijk dat je de verse kruiden schoon spoelt met koud water en ze daarna in een afgesloten zakje in de koelkast legt. Zo kan je sommige kruiden tot wel 2 a 3 weken bewaren. Toch wil je, zeker als je veel verse kruiden in één keer gekocht hebt, een deel langer dan een paar weken kunnen bewaren.
Invriezen
Bij veel verse kruiden (bijvoorbeeld basilicum of munt) is het mogelijk om ze in te vriezen, dit kan op twee manieren. Het is sowieso belangrijk je kruiden eerst goed af te wassen onder de koude kraan. Daarna kan je ze of in een zakje in de vriezer leggen, dit kan makkelijk zijn, omdat je ze wanneer je ze weer uit de vriezer haalt niet hoeft te ontdooien. Pas wel op met bevroren kruiden, wanneer ze nog bevroren zijn kunnen ze heel breekbaar zijn. Als je de kruiden bijvoorbeeld als garnering wil gebruiken, kan je ze beter toch eerst ontdooien, omdat je anders verkruimelde blaadjes hebt.
Een tweede manier is om verse kruiden te bewaren in een tray voor ijsblokjes. Hiervoor snijd je de kruiden eerst fijn, doet ze in een van de vakjes in de ijsblokjes tray en voegt er een beetje water aan toe. Dit kan heel handig zijn, wanneer je van plan bent de kruiden op een later moment in een warme saus te verwerken. Als je bijvoorbeeld van plan bent bolognese saus te maken kan je gemakkelijk vlak voordat je saus gaar is nog even 2 ijsblokjes met basilicum bij de saus doen, zonder dat je alles nog hoeft te snijden. Het ijsblokje smelt vanzelf in de warme saus en met een paar keer roeren ben je klaar.
Drogen
Bij kruiden die sterk van smaak zijn (bijvoorbeeld dragon, laurier of tijm) is het mogelijk om ze te drogen. Aan gedroogde kruiden zit natuurlijk minder smaak dan aan verse kruiden, maar soms zit er niets anders op. Ook het drogen van kruiden kan op twee manieren. Je kunt de kruiden ten eerste drogen in een oven. Verwarm deze tot een temperatuur niet hoger dan 50 graden. Hierna kan je de kruiden erin drogen door ze op een stukje papier of een oude theedoek in de oven te leggen.
Als je wat meer tijd hebt kan je de kruiden ook aan de lucht laten drogen. Doe dit door de kruiden tot bosjes samen te binden en deze ondersteboven vast te binden op een donkere, droge plek. Hiervoor is bijvoorbeeld een zolder heel geschikt. Wanneer de kruiden bros aanvoelen zijn ze goed gedroogd en kan je ze bewaren in een afsluitbare pot.