Home » Citroentaart
Citroentaart

Citroentaart

Bij onze laatste trip naar Italië hebben we iets lekkers meegenomen; limoncello, een heerlijke Italiaanse limoendrank. Daar moesten we natuurlijk wat lekkers mee maken. Het resultaat is een overheerlijke citroentaart, met als vulling een laag van mascarpone en limoncello. Een lichte en frisse taart. Dit recept bestaat uit twee onderdelen; de taart zelf en het frisse glazuur. Je kunt in plaats hiervan ook kiezen voor een een chocoladeglazuur, wit glazuur (fris glazuur met een ei erbij) of een mascarpone glazuur. Wat je hierbij zelf het lekkerste vindt.

HelloFresh korting

Ingrediënten (voor 1 taart)

Voor de taart:

 • 250 gr poedersuiker
 • 3 eieren
 • 250 gr zelfrijzend bakmeel
 • 200 gr gesmolten boter
 • geraspte schil van 2 citroenen
 • sap van 1 citroen
 • 1 el maanzaad

Voor de vulling:

 • 170 gr mascarpone
 • 2 el limoncello

Voor het glazuur:

 • 180 gr poedersuiker
 • 2 el ongezouten boter
 • 4 el citroensap

Bereiding

Zoals vele taarten is het een bewerkelijk recept met meerdere onderdelen. We beginnen met de citroentaart. Zorg voor een goede voorbereiding, zodat je in een stuk door kan werken. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een  bakvorm van 23 cm in. Smelt de boter in een pannetje en weeg/meet de ingrediënten af. Je kunt voor het beslag het beste een keukenmachine gebruiken. Helaas had ik deze niet voorradig, dus heb ik het met de hand gedaan (kost wat meer tijd, maar dat maakt het extra lekker). Voor het beslag begin je met het kloppen van de eieren met de poedersuiker totdat een lichte, luchtige massa bestaat. De kleur zal van gelig naar wittig veranderen. Voeg daarna de bloem, gesmolten boter, maanzaad en de citroenrasp en sap toe. Meng dit goed door elkaar en giet het beslag in de ingevette bakvorm. Doe de bakvorm voor 30-35 minuten onafgedekt in de oven.

In de tussentijd kun je beginnen aan de vulling. Meng hiervoor de mascarpone en limoncello in een kommetje. Zo, nu dit klaar staat kunnen we beginnen aan het frisse glazuur. Meng hiervoor de poedersuiker, gesmolten ongezouten boter en citroensap. Beide, heel gemakkelijk.

Als het beslag 30-35 minuten heeft gebakken en mooi bruin is aan de bovenkant kun je de bakvorm uit de oven halen. Laat het 10 minuten afkoelen op een rooster zodat je de taart kan bewerken. Als de citroentaart afgekoeld is kun je de taart horizontaal door midden snijden. Gebruik hiervoor een lang gekarteld mes en probeer het mes recht te houden. De bovenkant kun je het beste loshalen door een bord ondersteboven op de taart te leggen en de taart vervolgens om te keren. Smeer de bodem van de taart in met het mascarponemengsel. Zorg ervoor dat de taart overal een laagje heeft. Voeg beide helften weer samen. Giet het glazuur daarna over bovenkant van de taart en verdeel het voorzichtig zodat je overal een laagje glazuur hebt. Sprenkel nog wat maanzaad evenredig over de taart. Je kunt de citroentaart daarna nog decoreren met dunne schijfjes citroen.

Tip: deze taart is zelf heel makkelijk aan te passen. Voeg bijvoorbeeld in plaats van citroen andere citrusvruchten zoals clementines of sinaasappels toe. Vervang de limoncello dan voor een sinaasappellikeur.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*