Home » Recepten » Italiaanse recepten » Pasta bolognese
pasta bolognese

Pasta bolognese

Ik vind het heerlijk om pasta te eten met de, misschien een beetje cliché, bolognese saus. Meestal als ik het kook maak ik wat extra saus, zodat ik dit in kan vriezen of kan bewaren om bijvoorbeeld een lekkere lasagne van te maken.

Variëren met bolognese saus

Het leuke aan de bolognese saus is dat je er eindeloos mee kan variëren. Eigenlijk kunnen alle groenten die je in je koelkast hebt liggen erin en ik maak het zelf dan ook vaak met kliekjes groente die ik nog heb liggen. Hieronder vind je wat je aan ingrediënten nodig hebt voor 4 personen. De groenten zijn, mocht je iets anders in huis hebben, te vervangen voor andere groenten. Officieel hoort bolognese saus met spek, maar zelf vind ik het lekker om er, naast gehakt ook stukjes varkensworst in te doen. Als je hier niet van houdt kan je deze natuurlijk ook weglaten en vervangen voor wat extra gehakt.

Ik maak het zelf het liefst met verse tomaten die ik zelf ontvel. Dit vind ik lekkerder dan ontvelde tomaten uit een blik of pak. Maar als je weinig tijd hebt is het een stuk sneller om wel tomaten uit een blik te nemen. Gebruik dan een blikje of pakje van 500 gram in plaats van 750 gram verse tomaten.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram pasta
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree (70 gram)
  • 1 grote wortel
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 1 rundvlees bouillonblokje
  • scheutje rode wijn
  • 1 tl gedroogde oregano (te vervangen door 1 tl Italiaanse kruiden)
  • 2 verse varkensworsten
  • 250 gram gehakt (500 gram als je ervoor kiest de worst weg te laten)
  • 750 gram verse tomaten (het liefst heel rijp)
  • 1 bosje basilicum
  • Een paar cherrytomaatjes
  • Parmezaanse kaas

Ontvel eerst de tomaten. Om dit te doen snij je een kruis in de onderkant van alle tomaten en dompel je ze ongeveer 2 minuten in kokend water. Hierdoor gaat het velletje loszitten. Als ze 2 minuten in het kokende water hebben gelegen laat je ze afkoelen, ik doe dit meestal door ze in een pan of bak met koud water te leggen. Hierna kan je het vel gemakkelijk lostrekken en eventueel het harde kroontje eruit snijden. Het is handig de tomaten hierna wat kleiner te snijden zodat ze makkelijk in de pan passen. Laat ze hierna even liggen.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen van de verpakking “al dente”, beetgaar. Snijdt ondertussen de ui, en de knoflook fijn. Zij moeten als eerste de pan in. Snij ook de andere groente in blokjes en de worst in kleine stukjes. Verhit in een braadpan wat olie en fruit hierin de ui en de knoflook. Doe hierna het gehakt en de stukjes worst erbij in de pan en roer dit om totdat je geen rode stukjes gehakt meer ziet. Voeg de groente toe en laat dit een paar minuten mee bakken.

Voeg hierna de ontvelde tomaten, de tomatenpuree en de oregano toe. Laat dit een paar minuten mee baken en schenk hierna de rode wijn erbij en verkruimel het bouillonblokje boven de saus. Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur laag. Na een paar minuten pruttelen is de saus gaar. Je kan deze ook langer laten staan, daar wordt de saus lekkerder van, doordat alle smaken lekker in de groenten gaan zitten, maar als je haast hebt kan je de saus al na een paar minuten opdienen.

Ik vind het zelf leuk de pasta te garneren met wat verse basilicum blaadjes en geraspte Parmezaanse kaas. Strooi dit er pas overheen wanneer je de saus op een bord hebt geschept. Ook is het lekker om de laatste minuut voordat je het vuur uitzet nog wat halve cherrytomaatjes door de saus heen te roeren.

Eet smakelijk!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*