Verse bieten zijn heerlijk! Helaas wordt het wel een bende als je ze bereid. Maar mocht je zin hebben in een rode biet (wat wij volledig begrijpen), dan moet je zeker dit voorgerecht (of lunchgerecht) maken; rode bietensalade! Je kunt ervoor kiezen om verse bieten of voorgekookte bieten te kopen. Als je verse koopt dien je deze van tevoren te koken. De kooktijd is afhankelijk van het seizoen waarin je ze koopt (ja echt waar). Meer hierover op onze pagina over rode bieten.
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de salade:
- 3 rode bieten (gekookt)
- 2 el amandelsnippers
- 60 gr geitenkaas
- 0,75 groene appel
- 1 sjalot
- 100 gr veldsla
Voor de dressing:
- 2 el witte wijn azijn
- 5 el olijfolie
- 0,5 tl mosterd
Voor de dressing voeg je de azijn, olijfolie en mosterd samen en roer je deze goed door elkaar. Het lekkerste is een zachte Dijon mosterd. Deze geeft zijn smaak wat geleidelijker af dan een scherpere mosterd. De rode bieten moeten in dunne plakken gesneden worden. Het makkelijkste gaat dat met een mandoline. Met een scherp, lang mes gaat het echter ook prima. Snijd dus de rode bieten in dunne plakken. De appel kun je het beste in vieren snijden, het klokkenhuis eruit te halen en vervolgens de delen in dunne plakken te snijden en vervolgens in blokjes. Snijd de sjalot in halve ringen. Rooster vervolgens kort het amandelschaafsel in een droge koekenpan (ong. 2 minuten). Verdeel de rode bieten over de oppervlakte van het bord. Leg in het midden een handje veldsla neer en verdeel de stukjes sjalot over de sla. Verdeel de stukjes appel het amandelschaafsel en geitenkaas over het bord. Als laatste giet je over ieder bord voorzichtig een eetlepel dressing. Eet smakelijk!