De rode biet, een groente die volgens ons wat meer aandacht verdient. Rode bieten, die in sommige delen van Nederland ook wel kroten worden genoemd zijn een knolgroente. Daarmee zijn ze familie van zowel de suikerbiet als de snijbiet.
Rode bieten zijn in Nederland het hele jaar verkrijgbaar. Wel gaat het in de zomer om een ander soort dan in de winter en dit geeft een verschil in kooktijd. Zomerbieten zijn verkrijgbaar ongeveer van mei tot en met september en winterbieten van oktober tot en met april. Zomerbieten worden vaak verkocht met het loof er nog aan, dit loof is ook eetbaar. Het kan gebruikt worden als wat pittigere ‘sla' in een salade of bijvoorbeeld gewokt worden. Daarnaast zijn heel het jaar voorgekookte rode bieten verkrijgbaar. Deze zijn wat minder smaakvol, maar wel handig als je geen tijd hebt om lang in de keuken te staan.
Bereiding rode bieten
De meest gangbare bereiding van rode bieten is het koken ervan in ruim water. Belangrijk hierbij is dat de kooktijd verschilt met de tijd van het jaar. Zomerbieten hebben een kooktijd van een half uur tot 3 kwartier. Bij winterbieten loopt dit van een uur tot een uur en een kwartier. Bieten hoef je voor het koken niet te schillen. Zorg wel dat je de bieten goed afwast (eventueel met een borsteltje), zodat je geen zand in je pan krijgt. Leg ze vervolgens in een pan met ruim water (en een beetje zout). Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag. Laat dit vervolgens doorpruttelen tot de bieten gaar zijn (prik met een vork om te voelen of ze vanbinnen zacht zijn geworden).
Giet de pan na het koken voorzichtig af. Het water zal dan helemaal rood/paars gekleurd zijn. Zet een laag koud water in de pan en laat de bieten afkoelen totdat je ze vast kunt houden. Vervolgens kan je heel gemakkelijk het vel eraf halen. Snijd ook het kontje en het topje van de biet. Vervolgens kan je ermee doen wat je wilt.
Een andere manier om de rode biet te bereiden is in de oven. Wanneer je de bieten (met schil en al) inpakt in aluminiumfolie kan je ze poffen. Doe dit op 200ºC voor ongeveer een uur. Vervolgens af laten koelen en het vel eraf halen. Wanneer je bieten poft behouden ze net wat meer smaak en vitaminen.
Rode bieten worden veel gegeten in salades. De zoete smaak van de biet past heerlijk bij feta, appel of een wat pittigere sla (rucola bijvoorbeeld). Daarnaast kan je dunne plakken rode biet natuurlijk ook gewoon ‘zo' als groente eten. Giet er een klein scheutje azijn over en eventueel wat snippertjes appel en je hebt een heerlijke groente die prima gaat bij aardappels en vlees.
Hoi Anoeshka, ik heb je artikel met plezier gelezen! De biet verdient inderdaad wat aandacht 🙂 Ik ben laatst aan de slag gegaan met een bietenspread voor op brood. Nog een leuke en lekkere manier om bieten te gebruiken!