Home » Pastinaak
pastinaak

Pastinaak

Pastinaak, een van de groenten die we nu tot de “vergeten groenten” rekenen, maar eigenlijk is dat zonde. Vroeger werd deze groente veel meer gegeten en was het zelfs een vervanger van aardappel. Tegenwoordig wordt het nog maar weinig gekocht. Tijd om hem eens wat nieuw leven in te blazen!

HelloFresh korting

Pastinaak is familie van de wortel, en lijkt hier dan ook een beetje op. Het is een lange ivoorkleurige wortel, die wat dunner en langer uitloopt dan een gewone winterpeen. Ook de smaak is redelijk gelijk aan die van wortel, maar dan wat zachter en een beetje anijs-achtig. Daarnaast is hij qua structuur wel anders dan de wortel.  Bij het opensnijden lijken (en ruiken) ze redelijk hetzelfde, maar wanneer je beide kookt zal je zien dat de structuur van pastinaak veel zachter is (bijna als aubergine).

De meeste mensen zien pastinaak als een echte wintergroente, maar dat valt mee. Hij is verkrijgbaar van september tot en met maart.

De bereiding van pastinaakpastinaak

Pastinaak kan je op veel verschillende manieren bereiden, eigenlijk op dezelfde manier als je met winterpeen zou doen. Zo kan je hem zowel rauw (in salades), als gekookt eten. Door zijn wat zachtere structuur is pastinaak ook heel goed geschikt voor in puree of om soep van te maken. Verder is hij geschikt om te roosteren in de oven, waarbij zijn zoete smaak goed bewaard blijft. Ook is hij geschikt voor in een stoofpot en om te frituren. Wanneer je de hem in dunne plakjes raspt, die vervolgens in koud water om spoelt en droog dept, kan je er in de frituurpan heerlijke chips van maken. De smaak hiervan lijkt heel erg op aardappelchips, maar dan net iets zoeter. Aanrader!

De meeste mensen denken dat je hem vooraf moet raspen of schillen, maar dit is niet perse noodzakelijk (alhoewel het soms wel lekkerder kan zijn), ook afborstelen en even wassen onder de kraan is genoeg.

Een tip van ons, gebruik pastinaak eens in een gerecht samen met wortel, wij combineerden ze in een curry, maar het kan natuurlijk ook in andere gerechten. Leuk om te proberen, omdat je dan heel goed proeft wat het verschil in smaak en textuur is tussen de twee.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*