Home » Teriyakisaus

Teriyakisaus

Teriyakisaus is een typisch Japanse saus, die op vele manieren gebruikt kan worden; als echte woksaus of als marinade bijvoorbeeld. De saus is heel gemakkelijk te maken. Er zijn dan ook maar 4 ingrediënten voor nodig én het kost slechts een paar minuten om het te maken. De ingrediënten die je nodig hebt staan helaas niet in ieder keukenkastje, maar zijn, zeker wanneer je deze saus  (en andere Oosterse gerechten) vaak maakt, veel nodig en kunnen lang bewaard worden. De ingrediënten zijn te vinden in de wat grotere supermarkten en in de toko. Let er wel op dat de sake (dit is een Japanse rijstwijn) niet meer lekker zal zijn om te drinken wanneer je deze wat langer laat staan, maar nog wel geschikt is om mee te koken.

HelloFresh korting

De teriyakisaus smaakt heerlijk bij Oosterse gerechten met bijvoorbeeld noedels of rijst, zoals in dit recept, waar de teriyakisaus niet alleen als marinade maar ook als saus wordt gebruikt. Als marinade is de saus zowel geschikt voor rundvlees als voor kip.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 6 eetlepels sake (Japanse rijstwijn)
  • 6 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels mirin (gezoete Japanse rijstwijn)
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • (wanneer je houdt van een wat dikkere saus kan je hier nog wat maizena of allesbinder aan toevoegen)

Doe voor het maken van de saus alle ingrediënten in een steelpan en zet deze op laag vuur. Blijf roeren totdat de suiker opgelost is, en zorg dat het mengsel niet gaat koken. Zet wanneer de suiker opgelost is de pan af en de saus is klaar voor gebruik. Wanneer je een wat dikkerdere saus lekkerder vindt voor bijvoorbeeld in een gerecht met noedels of rijst kan je er nog 1 á 2 eetlepels allesbinder of maizena aan toevoegen nadat de suiker is opgelost. Blijf hierbij goed roeren. Wanneer je de saus gebruikt om bijvoorbeeld kip of rundvlees te marineren is dit niet nodig.

Tip: ook lekker voor het marineren van barbecuevlees! Nog lekkerder wanneer je tijdens het braden van het vlees wat overgebleven marinade over het vlees giet voor een mooi geglaceerd laagje en een lekkere zoete smaak.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*