Eieren, je hebt ze bijna in ieder gerecht wel nodig en ook in veel sauzen en andere dingen zit ei verwerkt. Als je er allergisch voor bent kan ik me dan ook voorstellen dat je heel beperkt bent in je keuze. Maargoed daar gaat deze blog niet over, wat kan je allemaal met eieren? Het leek me leuk jullie hierover wat ideeën te geven!
Vroegen aten wij thuis “magnetron-ei”, echt een van mijn favorieten als kind. M'n vader klutste 2 eieren in een beker en deed dit in een afgesloten bakje in de magnetron. Na een tijdje in de magnetron ging de deksel van dat bakje dan ook helemaal omhoog staan, vond ik echt géweldig als kind. En daarna ei uit het bakje schappen, boterham eronder, beetje suiker eroverheen en eten maar, supersimpel maar wel heel lekker.
Eieren koken
Je kunt je eieren natuurlijk ook koken en eten met een beetje zout en peper, of mijn favoriet; ketchup! Met een hardgekookt eitje kan je verder ook een heerlijke eiersalade maken. Of wat je op iedere Hollandse verjaardag tegenkomt, gekookte eitjes, maar dan gevuld! Ook dit kan je gemakkelijk zelf maken met een spuitzak, het eigeel van je hardgekookte eitjes, wat bieslook, paprikapoeder, crème fraîche en mayonaise. Kwestie van de ingrediënten goed mengen tot een glad geheel, in de spuitzak doen en de lege eitjes ermee vullen.
Ook pocheren is een manier om je eitjes te koken, maar dan zonder schil. Voor het perfecte gepocheerde eitje breng je een pan water aan de kook, haal de pan van het vuur als het water kookt en maak met een lepel een draaikolk in het hete water. Breek de eischaal voorzichtig en doe het ei dat je wil pocheren in het midden van de draaikolk. Het draaiende water zal ervoor zorgen dat het eiwit dicht bij het eigeel blijft. Na ongeveer 3 minuten heb je een mooi zacht gepocheerd eitje.
Eieren bakken
Natuurlijk kan je er nog veel meer mee, wat dacht je van een simpel gebakken eitje, of een omelet, heerlijk voor bij de lunch bijvoorbeeld. Probeer ook eens wat eieren in een mok te klutsen met wat suiker en kaneel en het geheel dan te bakken, een heerlijke zoete lekkernij. Verder vind ik zelf roerei heel lekker, ei met wat melk en tijdens het bakken blijven roeren een heerlijk en simpel recept bijvoorbeeld als ontbijt op de zondagmorgen.
Bewaren
Eieren zijn een ideaal product omdat je eigenlijk nooit bang hoeft te zijn dat ze over de datum raken. In veel gerechten heb je ze nodig en ze zijn ongeveer een maand houdbaar! Binnen die tijd komt de eierdoos toch wel leeg. Wettelijk is vastgelegd dat de uiterste houdbaarheidsdatum die op de eieren die je in de winkel koopt 28 dagen na het leggen van de eieren is. Tot die datum zijn ze dus gegarandeerd goed, als je toch twijfelt of je ei nog wel goed is is hier een handig trucje voor; vul een bakje met genoeg water en leg hier de eieren in. Degenen helemaal op de bodem liggen zijn nog heel vers, naarmate de eieren wat ouder zijn gaan ze steeds meer omhoog staan met de bolle kant. Als ze onderwater met de bolle kant omhoog balanceren zullen ze ongeveer 3 weken oud zijn, je weet dan dat dit de eieren zijn die je het best het snelst op kunt eten, ze zijn dan nog ongeveer een week houdbaar. Wanneer de eieren echt gaan drijven zijn ze niet meer goed en kan je ze dus ook niet meer eten.
Ook gekookte eieren kan je nog een tijdje bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat het ei niet al geschild is, een gekookt eitje is maximaal een week houdbaar.
Nog een lekker gerecht met eieren dat door mijn moeder vroeger wel een gemaakt werd is een schuim-ei. Hiervoor scheid je een ei in een schoon diep bord en houd het eigeel apart. Voeg een schep suiker toe en klop het eiwit tot stijf schuim. Roer hier op het laatste moment het eigeel door. Zorg er wel voor dat het eiwit goed stijf is want door het eigeel wordt het mengsel weer iets slapper. Verwarm een klontje boter in de pand en bak hierin kort het schuim-ei .
Smeer een witte of bruine boterham beleg deze met het schuim-ei en je heb een heerlijke zoete lekkernij.
Bedankt voor de tip, klinkt heerlijk! Dat gaan wij ook zeker eens proberen!