Home » Recepten » Hoofdgerecht » Gestoomde zalm met artisjokken
Zalm met patat

Gestoomde zalm met artisjokken

Af en toe is het lekker om eens wat nieuws te proberen. Iets wat je niet elke dag eet. Voor ons was dat ditmaal artisjokken, verse wel te verstaan. Natuurlijk hadden we geen idee wat we er mee moesten en hoe we ze moesten zijn bereiden. We zijn begonnen met het lezen van verschillende gerechten. Conclusie: koken dus en daarna overgieten met een sausje. Verder hadden we nog verse (een dag eerder uit de grond getrokken) aardappels. Heerlijk om verse patat van te maken (verser kan bijna niet). Dit serveerde we met een lichte, gestoomde zalm. Het lijkt allemaal ingewikkeld, maar dat viel reuze mee. Wat hebben we hier voor nodig?

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor de zalm:

  • 2 zalmfilets
  • peper
  • 50 ml droge witte wijn
  • 1 el olie
  • 3 cm verse gember, geraspt
  • 1 tl sesamolie
  • 2 el ongezouten sojasaus
  • mespuntje suiker

Voor de artisjokken:

  • 2 verse artisjokken
  • sap van een halve citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie

Voor de patat:

  • 4 middelgrote aardappels
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder (of chilipoeder voor de scherpte)
  • zout

Bereiden van de gestoomde zalm met artisjokken en patat

Als je lijst hierboven ziet schrik je vast. Geen zorgen, het valt allemaal reuze mee. Ik was er ongeveer een uurtje mee bezig op een heel relaxed tempo.

Artisjokken

We beginnen met de artisjokken, die hebben de meeste tijd nodig. Zet een grote pan vuur op met 1,5 liter water. Verwijder van de artisjokken de steel en de onderste bladen. Deze zijn vaak hard en niet lekker. Snij vervolgens de bovenste 1,5 cm van de artisjokken en snij ze door het midden. Leg de artisjokken vervolgens in het kokende water. Zorg ervoor dat ze volledig onder water zijn. Ik heb een kleinere deksel gebruik onder de ‘normale’ deksel, maar een bord werkt ook. De artisjokken moeten ongeveer 30-40 min. koken. Nu de artisjokken koken kunnen we beginnen aan de saus. Knijp de halve citroen uit boven een bakje en vang het vocht op. Snij een knoflook zo fijn mogelijk en doe deze erbij. Meng het geheel met 1 el olijfolie. De artisjokken kun je nu lekker laten koken.

Zelfgemaakte patat

Er gaat niks boven verse, zelfgemaakte patat. Lekker krokant en niet al te vet. Verwarm de oven voor op 200ºC. Snij de aardappels zodat je de langwerpige vormen van patat krijgt. Was ze daarna goed onder de kraan zodat het meeste van het zetmeel van de aardappels is. Belangrijk is om de patatjes goed droog te deppen met keukenpapier. Als je dit niet doet wordt het nooit de knapperig patat die je zo lekker vindt. Verdeel de olie over de bakplaat en leg de patat erop. Bestrooi met zout en paprikapoeder. Bak de patat 30 min. in de oven. Schep ze regelmatig om.

Gestoomde zalm

Om de zalm zo meteen van een lekker sausje te voorzien maken we een gember- met sojasaus. Meng hiervoor in een pannetje de geraspte gember, sesamolie en olijfolie. Als de olie warm is en begint te dampen haal je ‘m van het vuur en meng je de sojasaus en suiker er doorheen. Voor de gestoomde zalm zet je een pan met dikke bodem op het vuur. Giet de witte wijn in de pan en laat dit warm worden. Ondertussen kun je de zalm kruiden met zout en peper. Als de pan warm is leg je de zalm er in. Laat dit afgedekt 10 minuten staan.

Artisjokken

Huh, weer de artisjokken? Ja weer de artisjokken. Om het eetbare deel te bereiken moet je de beginnende bloem uit de artisjokken halen. Dit is gelukkig een erg makkelijk klusje. Verwijder met een lepel het middelste gedeelte van de artisjok. Dat is het gedeelte met de stengels en de binnenste bladeren die daarbij horen.

Giet de knoflook-citroensaus over de artisjokken en serveer een artisjok per persoon met de gestoomde zalm en verse patat. Een heerlijke maaltijd voor een zomerse dag.

 

Comments are closed.