Köfte is een traditioneel vleesgerecht uit het Midden-Oosten en Noord Afrika. Het wordt gemaakt van gehakt en wat kruiden om het een beetje pit te geven. Köfte is heerlijk in combinatie met een frisse saus als tzatziki. We maakten dit gerecht met een heerlijke zoete couscous met abrikozen en rozijnen. Echt een aanrader!
Ingrediënten (voor 4 personen)
- tzatziki voor 4 personen
- 300 gram couscous
- 400 gram gehakt
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 ei
- 1 tl ras el hanout
- 1 tl dille
- 50 gram gedroogde abrikozen
- 50 gram rozijnen
Maak ook de tzatziki, zoals hier beschreven. Kook wat water, doe de couscous in een schaal en giet het kokende water eroverheen tot ongeveer één vingerkootje boven de couscous, dek de schaal af. Begin vervolgens met het snipperen van de ui. Meng dit met het gehakt en pers het teentje knoflook erover uit voeg de ras al hanout, het ei, de dille en peper en zout naar smaak toe aan het gehakt en meng alles goed door elkaar. Kneed hier vervolgens 8 gelijke gehaktstaven van. Bak of grill de köftes in een pan met wat olie in zo'n 10 minuten gaar.
Snijd in de tussentijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes. Maak de couscous even los met een vork als al het water is opgenomen. Voeg vervolgens de abrikozen en de rozijnen toe aan de couscous en roer goed door. Eet smakelijk!