Truth be told; Vietnamese roots heb ik niet. Ik kwam na wat bladeren online een aantal verschillende Vietnamese stoofgerechten tegen en dat zag er zo lekker uit dat ik zelf ook een beetje met die smaken ben gaan experimenteren. De uitkomst is een gerecht waar wij allebei echt gek op zijn en wat wij ook zeker nog eens zullen maken. Als je de lijst met ingrediënten ziet schrik je wellicht, maar geen nood; het is eenvoudig te maken. Tijd heb je wel nodig.
Ingrediënten (voor 4 personen)
Eerste gedeelte:
- 750 gr runderlappen, of ander stoofvlees
- 2 el bloem
- 1 tl Chinese vijfkruidenmengsel
- 2 stengels citroengras
- 3 tenen knoflook
- 2 el sojasaus
- 1 el palmsuiker
Tweede gedeelte:
- 0,5 flespompoen
- 4 wortels
- ongeveer 2 rode pepers (afhankelijk van je eigen smaak)
- 4 vleestomaten
- 4 sjalotjes
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs
- 2 limoenbladeren
- 625 ml runderbouillon (liefste zelf getrokken)
We beginnen uiteraard met het eerste gedeelte. Snijd hiervoor de citroengras en knoflook fijn. Het vlees mag in blokjes gesneden worden. Meng vervolgens alle ingrediënten van fase 1 en marineer het vlees een uur. Ondertussen heb je tijd om alvast te beginnen aan gedeelte 2. Snijd allereerst de tomaten, wortels en pompoen in blokjes. Als je alles hebt gesneden en het vlees heeft genoeg tijd gehad om de smaken op te nemen kan de pan op het vuur. Verwarm een klontje boter en bak het vlees rondom bruin. Als het vlees een mooi bruin laagje heeft voeg je de sjalotten en rode peper toe. Bak dit kort mee totdat de sjalotjes glazig beginnen te worden. Voeg vervolgens de rest, met uitzondering van de pompoen toe, meng dit en zet de pan een uur in de oven of op een laag vuur. Na een uur doe je de pompoen in de pan en laat dit nogmaals een uur staan. Als je het vlees gemakkelijk los kunt trekken, is het klaar. Laat nog even afkoelen en eet met brood met een harde korst.