Home » Recepten » Bijgerechten » Gevulde druivenbladeren
gevulde druivenbladeren

Gevulde druivenbladeren

Gevulde druivenbladeren, in veel landen (Griekenland, Libanon, Turkije en landen in het midden Oosten) een delicatesse, maar in Nederland helaas iets minder bekend. En dat terwijl er ook hier veel mensen druiven telen, maar dan vooral voor de druiven zelf. Gevulde druivenbladeren kunnen warm, maar ook koud gegeten worden. Het zijn heerlijke gekruide, gemakkelijk te maken, hapjes. Dus ken je iemand die druiven heeft, vraag diegene bij het snoeien wat bladeren voor je over te houden en probeer dit heerlijke recept!

Ingrediënten (voor ongeveer 25 bladeren)

  • 25 druivenbladeren (bij voorkeur groot, want makkelijker oprollen)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram gehakt
  • 1 tomaat
  • +/- 8 ontpitte zwarte olijven
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat
  • 1 rode peper
  • bosje peterselie
  • 3 takjes munt
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 glas (ongekookte) rijst
  • 1 citroen

 

Begin met de druivenbladeren, haal overal het steeltje vanaf en spoel de bladeren goed schoon. Leg de bladeren vervolgens in een bak met warm water, hierdoor worden ze wat weker en zijn ze gemakkelijker bewerkbaar. Laat ze liggen totdat je klaar bent met de vulling.

Pak voor de vulling een grote kom. Snipper de ui en de knoflook, snijd de rode peper en peterselie fijn, snijd ook de tomaat in kleine blokjes (zo klein mogelijk), de olijven en kleine stukjes en haal de blaadjes munt van de takjes en snijd ook deze fijn. Doe alles in de kom, voeg hier het tomatenconcentraat, 2 eetlepels zonnebloemolie, het gehakt en de rijst bij. Voeg zout en peper naar smaak toe (mag best veel zijn). Meng dit goed.

kruiden, gehakt en rijstVervolgens is het tijd om de druivenbladeren te vullen. Haal ze uit het warme water en leg ze op een schoon werkblad. Pak nu een voor een de druivenbladeren, leg ze met de bovenkant naar beneden. Pak vervolgens met je handen een klein beetje vulling uit de kom, knijp dit tot dit wat compacter is en leg het aan de onderkant van het blad. Rol het blad 1 slag op, vouw de buitenkanten van het blad naar binnen en rol het vervolgens helemaal op. Leg de bladeren in een hapjespan dicht tegen elkaar aan.

Sprenkel de laatste 2 eetlepels olie over de druivenbladeren in de pan heen. Snijd de citroen in plakken en verdeel deze over de druivenbladeren. Schenk vervolgens wat water in de pan tot de druivenbladeren tot de helft onder staan.  Zet de pan op het vuur en wacht tot het water kookt. Laat de druivenbladeren daarna ongeveer 3 kwartier rustig gaar stomen met de deksel op de pan op laag vuur, tijdens het stomen zullen de bladeren vanzelf van kleur veranderen. Haal voor het serveren de schijven citroen van de druivenbladeren. Eet smakelijk!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*