Home » Recepten » Aziatische recepten » Zelfgemaakte rode curry
zelfgemaakte rode curry

Zelfgemaakte rode curry

In warme landen eten ze veel piment eten, zodat ze hun warmte eruit zweten. Wij Nederlanders zijn vaak een stuk milder als het om piment eten aankomt. Zelf ben ik gek op heet eten. Uiteraard kom ik lang niet in de buurt van hun perceptie van piment, maar van een goede curry kan ik zeker genieten. Ik ben dol op de Aziatische keuken. Het zit vol met kruiden en daardoor ook veel diverse smaken. Regelmatig koop ik currypasta uit een potje of zakje. Daar zitten helaas wel vaak conserveermiddelen en flink wat zout in. Het werd dus hoog tijd om zelf een keer curry te maken.

Ingrediënten (voor 15 porties)

  • 10 gedroogde chilipepers
  • 5 teentjes knoflook
  • 150 gr sjalotten
  • 1 stengel citroengras
  • 6 schijfjes verse laos (of 4 tl poeder)
  • rasp van 1 limoen
  • 6 korianderwortels *bekijk koriander voor meer informatie
  • 0,25 tl trassi (garnalenpasta)
  • 0,5 tl gemalen komijnzaad
  • 0,5 tl korianderzaad
  • 2 el paprikapoeder

Bereiden van de rode curry

De rode curry is heel gemakkelijk om te maken. Om de curry te bewaren kun je het beste een hersluitbare pot gebruiken. Als de pot goed ontsmet is kun de je pasta zeker een week of 2 gebruiken. Koel bewaren.

Leg de chilipepers in een kommetje en voeg ongeveer 5 el koken water toe. Laat dit 1 tot 2 uur staan. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed loskomen. Snij de ui, knoflook, citroenstengel, laos en korianderwortels fijn. Als de chili’s geweekt hebben voeg je ze samen met het water en de rest van de ingrediënten in een maatbeker of blender. Pureer alle ingrediënten totdat je een gladde, rode pasta hebt. Je kunt de currypasta gebruiken in een heerlijke curry, maar je kunt er ook heerlijk je vlees mee marineren. Wanneer je de currypasta langer wil bewaren kan je deze ook invriezen. Verdeel de curry hiervoor in een ijsblokjesvorm zodat je makkelijke porties hebt. Ontdooi de pasta voordat je ‘m gaat gebruiken.

De rode curry is het lekkerste bij rood vlees of vis. Maar ook kip is mogelijk. Voorbeelden van heerlijke recepten zijn onze gemarineerde biefstuk met kokosrijst en rode curry met biefstuk.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*