Home » Pompoen
Pompoen

Pompoen

Pompoen, niet echt een allerdaags ingrediënt, maar wel eentje waarmee je heel veel leuke dingen mee kunt maken. Natuurlijk de Halloween decoraties, maar je kunt met (sommige soorten) pompoen ook heerlijk koken. Pompoen is een echt herfstproduct dat je overal tegenkomt vanaf oktober. Met zijn heerlijke oranje herfstkleur erg leuk om mee te koken.

HelloFresh korting

Eetbare soorten

Van pompoenen zijn vele eetbare soorten te vinden, van klein tot groot, ook sommige sier-pompoenen zijn eetbaar. Wij hebben ervoor gekozen hier een selectie te laten zien van de meest bekende eetbare pompoenen

De grote pompoen

Ook de grote oranje pompoen, die wij het meest associëren met Halloween is eetbaar, natuurlijk niet als hij al een aantal weken uitgehold bij de voordeur heeft gestaan, maar vers zeker. Helaas heeft deze pompoen niet zo veel smaak als de pompoenen hieronder. De regel die bij pompoenen vaak geldt is dan ook; hoe groter de pompoen, hoe minder smaak. Dit is dan ook de reden dat veel mensen deze pompoen liever uithollen dan opeten. Het kan natuurlijk wel, in een lekker kruidig gerecht kan je deze pompoen prima gebruiken. Gebruik de schil en de zaadlijsten niet.

Hokkaido pompoen

Pompoen
Hokkaido pompoen

De Hokkaido pompoen is over het algemeen waarschijnlijk de meest gegeten pompoen hier in Nederland. In de supermarkt kan je deze pompoen (tijdens het seizoen) gemakkelijk vinden, vaak wordt hij dan “biologische pompoen” genoemd. Het kleine pompoentje weegt vaak tussen de 0,5 en de 2 kilo en heeft een zoete smaak. Het is een klein donker oranje, vrij rond pompoentje, met alleen aan de bovenkant een omhooglopend topje waaraan het steeltje zit.

Op de steel en de pitjes na kan je van deze pompoen alles eten. De Hokkaido pompoen heeft namelijk een vrij dunne en zachte schil, die je dus ook gewoon kunt eten. Was de pompoen wel eerst goed af en verwijder de pitjes uit het midden. Van deze pompoen wordt vaak de welbekende pompoensoep gemaakt, maar je kunt hem ook in de oven klaarmaken of gebruiken in een heerlijk stoofgerecht.

Flespompoen

flespompoen
flespompoen

Ook de flespompoen is alom bekend en wordt ook wel “butternut squash” genoemd, dit door zijn lichte nootachtige smaak, die vooral vrijkomt als je hem roostert in de oven, aanrader dus! De pompoen heeft een crèmekleur, maar is van binnen oranje, en is, zoals je misschien al zou vermoeden, fles- of peervormig.  In tegenstelling tot de Hokkaido pompoen moet je deze pompoen wel schillen, ook de pitten kan je niet eten.  De flespompoen is dus heel goed geschikt voor ovengerechten, maak er bijvoorbeeld een heerlijk Italiaans ovengerecht van door schijfjes pompoen en aubergine te roosteren met wat takjes tijm, rozemarijn en oregano. Daarnaast is deze pompoen, zeker door de structuur, die in tegenstelling tot veel andere pompoenen niet draderig is, ook geschikt voor stoofgerechten, zoals deze Vietnamese stoofpot.

Spaghettipompoen

Ja! Je verwacht het misschien niet, maar er is ook een pompoen waarvan het vruchtvlees wordt gebruikt als glutenvrij alternatief voor spaghetti. Helaas is deze wat minder makkelijk verkrijgbaar in Nederland, maar wanneer je een beetje googled kom je wel wat tegen. De spaghettipompoen is een lichtgele langwerpige pompoen die over de hele lengte ongeveer even dik is en aan de uiteinden rond afloopt. De pompoen zelf heeft niet zo veel smaak (een klein beetje nootachtig), maar is daarom prima geschikt als “pasta” bij een heerlijke pittige pastasaus.

spaghettipompoen doorgesneden
Spaghettipompoen

Hoe werkt dat dan? Als je een spaghettipompoen in huis hebt en eens wil proberen hoe de “spaghetti” hiervan smaakt, snijd dan de pompoen door midden (in de lengte), verwijder de zaadlijsten, prik met een vork een aantal keer door de schil heen naar binnen. Vervolgens moet je de pompoen koken, dit gaat het gemakkelijkst in een oven. Leg de helften (met de schil naar boven) in een ovenschaal met een klein laagje (ca. 1 cm) water. Bak vervolgens op 180 graden in ongeveer 45 minuten gaar, je kunt dit voelen door met een vork te prikken, de pompoen wordt zacht wanneer hij gaar is. Vervolgens haal je de twee helften uit de schaal, laat je ze een beetje afkoelen en kan je vervolgens met een vork het vruchtvlees lostrekken, wat als het goed is uiteenvalt in dunne spaghetti-achtige slierten. Heerlijk met een kruidige pastasaus zoals degene uit dit recept.

Kabocha pompoen

De Kabocha een klein groen met lichtgroen gestreept, van origine Japans, pompoentje. Het pompoentje heeft een harde schil en zal je dus ook eerst moeten schillen. De smaak van deze pompoen is heerlijk zoet en volgens sommigen een beetje kastanje-achtig. Door zijn zoete smaak wordt deze pompoen veel gebruikt in desserts, taarten en andere zoetigheden.

Wil je dit proberen, schil de pompoen dan eerst, snijd de pompoen door midden en verwijder de zaadlijsten. Vervolgens kan je de helften roosteren in de oven, totdat het vruchtvlees zacht wordt. Rooster de pompoen daarom ongeveer 3 kwartier op 200 graden. Vervolgens kan je met een mixer een puree maken van de geroosterde pompoen, wat je heerlijk als vulling, of in het beslag van een taart of cake kunt doen.

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*