Vis is een heerlijk ingrediënt om langzaam te garen. Voor dit langzaam gegaarde gerecht met ratatouille hebben wij kabeljauw gebruikt. Je kunt hiervoor elke andere stevigere witvis gebruiken. Door de kabeljauw te marineren begin het gaarproces al vroeg in de bereiding. De lage temperatuur van de oven maakt de zachte kabeljauw helemaal gaar.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gram kabeljauw
- 150 ml olijfolie
- handje vol peterselie
- rasp van 1 citroen
- 1 tl chilipoeder
- 1 teentje knoflook
- 1/2 courgette
- 1/2 wortel
- 1/2 rode paprika
- 2 vastkokende aardappels
- 1 tomaat
- scheutje witte wijn
- 2 tl tijm
- 2 tl rozemarijn
Begin met het maken van de marinade voor de vis. Meng hiervoor in een blender de rasp van 1 citroen, de knoflook, chilipoeder, 100 ml olijfolie en de peterselie. Zout in een schaal de kabeljauw en meng met de marinade. Laat dit minimaal een half uur in de koelkast staan. Begin met het snijden van de groente en aardappel. Het is belangrijk dat alles ongeveer even groot is, zodat het allemaal gelijk gaart. Terug naar de kabeljauw. Leg de kabeljauw in een niet voorverwarmde oven van 120ºC voor 25 minuten. De kabeljauw zal heerlijk langzaam garen! Een kwartier voordat de vis gaar is zet je een pan op het vuur en voeg je daar de groente en aardappels toe. Breng op smaak met de tijm, rozemarijn, zout en peper. Laat dit stoven in het vocht van de groente. Als de vocht bijna is verdampt schenk je de witte wijn erbij. De ratatouille is klaar is als het meeste vocht verdampt is. Haal de kabeljauw uit de oven. Het kan lijken alsof het nog niet gaar is, maar dat is het zeker weten! Serveer met verse peterselie en eventueel een schijfje citroen. Eet smakelijk!