Home » Recepten » Moussaka
moussaka

Moussaka

Moussaka is een traditioneel gerecht dat voornamelijk bekend is vanuit de Turkse en Griekse keuken. De hoofdingrediënten zijn gehakt en aubergine. Doordat de schaal best lang de oven in moet neemt de aubergine alle smaken goed op en wordt hij heerlijk zoet en zacht. Officieel hoor je het gerecht af te laten koelen en koud te eten, maar stiekem vind ik het zelf warm het aller lekkerst. Gewoon gelijk uit de oven op tafel, heerlijk!

Ingredienten voor 4 personen

    • 750 gr gehakt
    • 3 aubergines
    • bosje verse peterselie
    • 1 ui
    • 2 eieren
    • 60 gr boter
    • 1 blikje tomatenpuree
    • 4 el rode wijn
    • 4 el water
    • 2 sneden wit casinobrood
    • 30 gr bloem
    • 500 ml melk
    • 0,5 tl kaneel
    • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas

Voor de aubergines:

Begin met het snijden van de aubergines, snijd het steeltje eraf en snijd ze vervolgens in lange plakken van hooguit 1 cm dik. Leg de plakken vervolgens op een zeef of rekje, strooi er een beetje zout overheen en leg er iets zwaars op zodat het vocht eruit komt. Laat ze zo een tijdje staan, begin in de tussentijd met de vulling en de bechamelsaus. Spoel de aubergines af en dep ze voorzichtig droog, leg ze op een bakplaat en gril ze voor ongeveer 5 tot 7 minuten in de oven.

Voor de vulling:

Snijd de blaadjes van de peterselie fijn, de steeltjes gebruiken we nu niet. Snipper ook het uitje. Smelt 30 gram boter in een koekenpan. Fruit hierin het uitje. Voeg vervolgens het gehakt toe, bak tot dit niet rood meer is, voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg vervolgens de peterselie, de wijn en het water toe en laat het geheel rustig pruttelen totdat al het vocht is opgenomen. Pak intussen het witbrood, haal de korsten ervan af en maak er broodkruim van, dit kan met je handen of in een blender. Haal de koekenpan, als al het vocht is opgenomen van het vuur, voeg de kaneel, de helft van het broodkruim en de helft van de Parmezaanse kaas toe. Meng dit goed door elkaar.

Voor de bechamelsaus:

Klop de twee eieren in een kommetje een beetje los. Smelt vervolgens in een klein pannetje 30 gram boter. Voeg als dit gesmolten is de bloem toe en roer totdat het mengsel glad en een beetje schuimig is. Haal het pannetje van het vuur en roer beetje bij beetje de melk erdoor zodat je geen klontjes krijgt. Zet de pan weer op het vuur en breng het aan de kook. Laat het zo’n vijf minuten pruttelen, blijf regelmatig roeren. Voeg vervolgens de eieren toe en roer goed door.

Verwarm de oven voor op 200°C graden. Vervolgens is het tijd om alles in de ovenschaal te doen. Strooi de overgebleven broodkruimels op de bodem. Leg hier een laag aubergines overheen, daaroverheen de helft van de vulling gevolgd door weer een laag aubergines. Leg hier overheen de rest van de vulling en tot slot de bechamelsaus. Bestrooi het geheel vervolgens met de overgebleven Parmezaanse kaas. Zet de schaal zo’n 40 tot 50 minuten in de oven totdat het mooi bruin is geworden. Eet smakelijk!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*